Chcete-li podat víno takovým způsobem, aby jej Vaši blízcí, přátelé, hosté přijali s očekáváním kvalitního chuťového zážitku, přečtěte si následující řádky.

Potřeby pro podávání vína:

Vývrtka na víno, neboli otvírák. Lze použít klasickou číšnickou, či dvouramennou jejíž největší předností je jednoduchá  obsluha. Eleganci a snadné ovládání snoubí dvoufázová vývrtka.

Nálevka na víno. Nálevka nám pomůže nalévat víno do sklenic jistě a čistě, bez skvrn, kapek a potečeného hrdla lahve. Vinotéka Fany Vám nabízí jednak pevné nálevky, které jsou součástí dárkových boxů, ale také jednoduché kruhové nálevky „Drop Stop“, jejichž výhodou je nízká cena a snadné mytí po použití.

Sklenice. Dokáže požitek z konzumace vína umocnit, ale také degradovat. Sklenice má být čistá, suchá a pečlivě vyleštěná. Chcete-li, aby sklenice dala vyniknout barvě, chuti a vůni vína, používejte tenkostěnné a bezbarvé sklenice na nožce.

  • Bílé a červené víno podáváme ve sklenicích tvaru tulipánu. Na bílé víno jsou ideální sklenice o objemu 25 cl, na červené víno je dobré použít sklenici s větším objemem, doporučuje se 35 cl.
  • Růžové víno se hodí do sklenice ve tvaru zvonu.
  • Perlivá vína podáváme v úzkých vysokých sklenicích, aby víno dlouhodobě perlilo.
  • Aperitivy naopak patří do širokých nízkých sleniček ve tvaru misky.

Vakuová pumpička. Nedopijete-li víno a chcete-li si jej v lahvi uchovat v nejbližších dnech (nikoliv týdnech) v co nejlepší kondici, používejte vakuovou pumpičku. S její pomocí z lahve vysajete vzduch a zabráníte tak zoxidování a zkáze vína.

Dekantér. U archivních vín je před konzumací třeba provést dekantaci, tedy oddělení usazenin. K tomu slouží dekantéry.

Návody na použití jednotlivých sommelierských pomůcek naleznete v rubrice: Rady, tipy, návody

Zásady při podávání vína:

Správná teplota vína. Optimální teplota vína pro jeho podávání je většinou uvedena na lahvi. Určitě se řiďte tímto doporučením.
Obecně se dá říci, že šumivá a perlivá vína a také sladká vína podáváme při teplotě 7-10°C. Mladá bílá a růžová vína podáváme při teplotách 10-12°C.
Vyzrálá bílá a růžová vína mohou být i mírně teplejší, 12-13°C.
Mladá červená vína podáváme při teplotách 12-15°C, vyzrálá červená při teplotě 15-18°C.

Otevření lahve s vínem.

Tiché víno: pomocí nožíku ořízneme kapsli a odstraníme ji. Nožík je součástí vývrtky.
Vývrtku zavrtáme do korku tak, aby neprošla skz a části korku nenapadaly do vína a zároveň dostatečně hluboko, aby se zátka při vytahování nepřetrhla.

Po otevření lahve přičichneme ke spodní části korku. Pokud místo obvyklé vůně ucítíme podezřelý pach, víno nepoužijeme.
Případné kousky korku z hrdla lahve doporučujeme opatrně odstranit ubrouskem a následně láhev otřít bílou utěrkou.

Perlivé a šumivé víno: odstraníme agrafu (drátěný uzávěr). Potom láhev se sektem uchopíme, a v mírně šikmé poloze pomocí jemného viklání odstraníme zátku. Zátku držíme v dlani a dbáme na to, aby samotné otevření nebylo provázeno téměř žádným zvukem.

Dekantování. Je bezpodmínečně nutné u starších a archivních vín. Slouží k oddělení usazenin, které se vlivem času v lahvi utvoří, od čistého vína.
Pokud víno nechceme dekantovat přímo v archivu, necháme jej  před dekantací několik hodin v klidu, aby se veškerý sediment opět usadil.
Při dekantaci víno přeléváme z lahve do dekantační nádoby. Přes hrdlo lahve kontrolujeme, abychom s vínem nepřelili i usazeniny.
Při dekantaci zapalte svíčku a umístěte ji tak, aby mezi jejím plamenem a Vámi byla láhev s dekantovaným vínem. Je to efektní a zároveň praktické. Lépe uvidíte případné usazeniny.
Dekantaci provádíme zvolna a s rozvahou, abychom sediment nerozvířili a abychom nenarušili jemné vazby buketních látek uvnitř vína.

Nalévání vína. Je to nesmírně důležitá část celého obřadu. Hodně napoví o našem vztahu k podávanému vínu i k hostům.

Nejprve nelejeme malé množství vína do své skleničky.
Naléváme jej zvolna po stěně sklenky asi do jedné třetiny.

Poté skleničku zvedneme do výše očí a proti světlu zhodnotíme čistotu a jiskru podávaného vína. Sklenici můžeme přibližovat a vzdalovat, zdvíhat ji i naklánět, abychom si víno dobře prohlédli a odhalili případný zákal, nebo jiný kaz.

Potom k vínu přivoníme, abychom zhodnotili buket. Pokud nám i čich napoví, že víno je v naprostém pořádku, napijeme se. Víno ihned nepolykáme, naopak, převalujeme jej na jazyku a hodnotíme jeho chuť.

Pokud nám zrak, čich i chuť signalizuje, že víno je v naprostém pořádku, dovolíme, aby bylo podáno i našim hostům.

Postup nalévání vína hostům. Dle bontonu naléváme víno v pořadí, odpovídajícím společenskému postavení našich hostů.

Postup v souladu s bontonem vypadá takto:

  1. nejdříve naléváme duchovním, jsou-li mezi námi
  2. ženám
  3. významným osobám a oslavencům
  4. ostatním hostům
  5. naposledy sobě.

Víno naléváme pomalu, hrdlo lahve se nedotýká skleniček, ale zároveň není ani příliš vysoko.  Je těsně nad okrajem sklenice.
Sklenice plníme vínem maximálně do jedné třetiny.

Během nalévání seznámíme hosty s podávaným vínem. Povíme jim o jeho vlastnostech a přednostech. Případně přidáme i výklad o vinařství, jehož víno budou naši hosté popíjet.

Řazení vín při podávání.

Chceme-li zážitek z konzumace vína umocnit, měli bychom dbát na správné pořadí podávaných vín.

Možností, jak víno řadit je několik:

  1. Podle barvy – nejdříve podáváme bílé, následuje růžové a končíme s červeným vínem.
  2. Podle stáří – začínáme s mladými víny, pokračujeme se zralými víny a končíme s některou z perel z archivu.
  3. Podle obsahu cukru – prvně naléváme suchá vína, následují polosuchá, pak polosladká a na závěr podáváme sladké víno.

 Harmonie vína a jídla.

Aroma i chuť podávaného jídla a vína by měla být v souladu.

K lehkým a málo kořeněným jídlům je vhodné podávat lehká vína. K tučným pokrmům podáváme extraktivní vína s vyšším obsahem alkoholu. Ke kořeněným jídlům podáváme vína s výraznou chutí. Sladké pokrmy zapíjíme sladkými víny.

Chcete-li se nechat inspirovat našimi doporučeními, vybírejte ve Vinotéce Fany víno v menu podle použití.
Například; chcete-li koupit víno k nedělnímu vepřovému se zelím, podívejte se do kategorie: Víno k masu.
Budete-li k odpolednímu posezení s přáteli servírovat plísňový sýr, hledejte v kategorii Víno k sýru.