Zajímavosti
SLOVNÍK, PODÁVÁNÍ, SKLADOVÁNÍ ...
VÍNO JE DRUH UMĚNÍ
Vypěstovat révu, sklidit úrodu, vylisovat, správně nakvasit, školení vína ... Dobré láhvi vína předchází řada procesů, kde každý jistou měrou ovlivňuje konečný výsledek. Skloubení všech procesů tak aby vzniklo kvalitní víno, je opravdu umění.
Kdo víno má a nepije, kdo hrozny má a nejí je, kdo ženu má a nelíbá, kdo zábavě se vyhýbá, na toho vemte bič a hůl, to není člověk, to je vůl.
Vinný sklep U synagogy
Réva vinná je jedna z nejstarších kulturních rostlin pěstovaných člověkem. Její zralé plody – bobule, byly od počátku využívány jako surovina pro výrobu vína a také k přímé konzumaci. V oblasti Orientu byla réva lesní lidmi cíleně pěstována a šlechtěna již před 7, možná i 10 tisíci lety. Vznikla tak réva ušlechtilá, Vitis vinifera sativa, která se stala základem všech dnes pěstovaných Euroasijských druhů révy vinné. Prostřednictvím Féničanů se réva vinná dostala k Řekům a od nich až k Římanům. Ti ji v dobách Římské říše rozšířili po velké části Evropy.
VÍNEM ŽIJEME
SLOVNÍK
Podívejte se na nejpoužívanější výrazy s vínem související.
Aperitiv – nápoj podávaný 10 – 20 minut před začátkem jídla. Může být lehký (sekt, šampaňské, suché bílé nebo červené víno), nebo sladký (některé ze sladkých bílých vín z naší nabídky, cinzano,becherovka ...
PODÁVÁNÍ
Potřeby a zásady při a pro podávání vína.
Po otevření lahve přičichneme ke spodní části korku. Pokud místo obvyklé vůně ucítíme podezřelý pach, víno nepoužijeme. Případné kousky korku z hrdla lahve doporučujeme opatrně odstranit ...
SKLADOVÁNÍ
Jak víno skladovat a jak jej bezpečně přepravovat.
I během přepravy vína, zvláště té déle trvající, chovejte se k vínu šetrně. Snažte se jej uchránit před tepelnými šoky, světlem a otřesy. Ideální stav je ten, kdy podmínky při přepravě vína trvající v řádu hodin, jsou ...